Matadi: directie centrale gevangenis vraagt betere omkadering van vrouwelijke gevangenen (CongoForum)

MATADI- “Vrouwen die opgesloten zitten in de Centrale Gevangenis van Matadi in de provincie Kongo-Centraal, hebben recht op betere omkadering tijdens het uitzitten van hun straf “. Deze oproep van de adjunct-directeur kadert in de activiteiten rond vrouwenrechten die in de maand maart plaatsvonden. “Het is bijna vijf jaar geleden dat deze gevangenis omkaderingsactiviteiten voor gedetineerden heeft georganiseerd”, verklaart adjunct Apolonia Longo in een interview met Radio Okapi.

“De gevangenispopulatie telt 610 leden, 19 daarvan zijn vrouw. Velen onder hen hebben nog een lange detentie voor de boeg. Vrouwelijk leiderschap en uitmuntendheid zijn de pijlers voor een meer egalitaire samenleving. Dat is het thema van de aan vrouwenrechten gewijde maand maart. Dit gaat over alle vrouwen, ook deze in gevangenschap. Zonder de organisatie van dit soort activiteiten voor vrouwen in penitentiaire inrichtingen zullen leiderschap en empowerment van vrouwen holle frasen blijven”, vervolgt Apolonia Longo.

Ook promiscuïteit blijft erg problematisch in deze gevangenis-inrichting. Apolonia Longo pleit dan ook voor gescheiden afdelingen voor vrouwen en mannen.

© CongoForum, 19.03.21 (Jem)

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.